How to Internet Tutorials

6 τρόποι για να διαγράψετε τον εαυτό σας από το διαδίκτυο

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, είναι πολύ πιθανό τα προσωπικά σας στοιχεία να είναι διαθέσιμα στο κοινό. Και με το “κοινό” εννοώ όλους τους ανθρώπους παντού. Σας δίνω λοιπόν και έναν λόγο γι αυτό.  Τον Δεκέμβριο του 2018 το Facebook δέχτηκε επίθεση όταν αποκαλύφθηκε ότι τα δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook βρέθηκαν στα χέρια της Cambridge Analytica με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να στοχεύει καλύτερα τις πολιτικές διαφημίσεις για την εκστρατεία του Trump κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ενώ η πλήρης ιστορία για την κατάσταση του Cambridge είναι ακόμα περιέργη, ήταν αρκετό για το Facebook να αναστείλει την εταιρεία από το δίκτυό της καθώς η πιο ανησυχητική πτυχή της ιστορίας είναι ότι τα προσωπικά σας δεδομένα σχετικά με αυτές τις δωρεάν υπηρεσίες είναι συχνά εκτεθειμένα γιατί επιλέξατε να κάνετε εγγραφή στην πλατφόρμα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι χρήστες επιλέγουν την ακραία επιλογή όταν πρόκειται για την ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο. Διαγραφή ή απενεργοποίηση λογαριασμών όταν και όπου είναι δυνατόν.

Έτσι, πώς μπορείτε να διαγράψετε τον εαυτό σας από το διαδίκτυο για να αποτρέψετε αυτές τις εταιρείες από την απόκτηση των πληροφοριών σας; Εν συντομία δεν μπορείτε. Δυστυχώς, δεν μπορείτε ποτέ να απομακρυνθείτε πλήρως από το διαδίκτυο, αλλά υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε το online αποτύπωμα σας, γεγονός που θα μειώσει τις πιθανότητες των δεδομένων σας να βγουν σε ξένα χέρια. Θα δούμε παρακάτω μερικούς τρόπους για να το πετύχετε.

Ωστόσο, σας ενημερώνω ότι η κατάργηση των πληροφοριών σας από το διαδίκτυο, όπως το έχω αναφέρει παρακάτω, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με πιθανούς εργοδότες.

1. Διαγράψτε ή απενεργοποιήστε τους λογαριασμούς αγορών, κοινωνικών δικτύων και υπηρεσιών του διαδικτύου

Σκεφτείτε σε ποια κοινωνικά δίκτυα έχετε προφίλ. Εκτός από τα μεγάλα, όπως το Facebook, το Twitter, το LinkedIn και το Instagram, εξακολουθείτε να έχετε δημόσιους λογαριασμούς σε ιστότοπους όπως το Tumblr, το Google+ ή ακόμα και το MySpace; Τι γίνεται με το λογαριασμό Reddit; Σε ποιους ιστότοπους αγορών έχετε εγγραφεί; Οι συνηθισμένοι μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε Amazon, Gap.com, Macys.com αλλά και ελληνικούς σε πολλά Eshop.

Χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία όπως το DeleteMe μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε από το διαδίκτυο πιο εύκολα.

Για να απαλλαγείτε από αυτούς τους λογαριασμούς, μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας και απλά αναζητήστε μια επιλογή είτε να απενεργοποιήσετε, να καταργήσετε ή να κλείσετε τον λογαριασμό σας. Ανάλογα με το λογαριασμό, μπορείτε να το βρείτε κάτω από την επιλογή Ασφάλεια ή ιδιωτικό απόρρητο ή κάτι παρόμοιο.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με έναν συγκεκριμένο λογαριασμό, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για “Τρόπος διαγραφής”, ακολουθούμενο από το όνομα του λογαριασμού που θέλετε να διαγράψετε. Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διαγραφής αυτού του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να διαγράψετε έναν λογαριασμό, αλλάξτε τις πληροφορίες στο λογαριασμό σε κάτι διαφορετικό από τις πραγματικές σας πληροφορίες. Κάτι ψεύτικο ή εντελώς τυχαίο.

2. Αφαιρέστε τον εαυτό σας από τους χώρους συλλογής δεδομένων

Υπάρχουν εταιρείες εκεί έξω που συλλέγουν τις πληροφορίες σας. Ονομάζονται data brokers και έχουν ονόματα όπως Spokeo, Whitepages.com, PeopleFinder, καθώς και πολλά άλλα. Συλλέγουν δεδομένα από ό, τι κάνετε online και στη συνέχεια πωλούν αυτά τα δεδομένα σε ενδιαφερόμενα μέρη, κυρίως για να σας διαφημίσουν πιο συγκεκριμένα και να σας πουλήσουν περισσότερα πράγματα.

Τώρα μπορείτε να αναζητήσετε τον εαυτό σας σε αυτούς τους ιστότοπους και στη συνέχεια να ασχοληθείτε με κάθε τοποθεσία ξεχωριστά για να αφαιρέσετε το όνομά σας. Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία για την εξαίρεση από κάθε τοποθεσία είναι διαφορετική και μερικές φορές περιλαμβάνει την αποστολή φαξ και τη συμπλήρωση της πραγματικής φυσικής γραφειοκρατίας. Φυσική παρουσία. Γραφική εργασία.

Εν πάση περιπτώσει, ένας ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως το DeleteMe. Για μόλις $ 129 / έτος, η υπηρεσία θα περάσει από όλα αυτά τα μονότονα μονοπάτια για εσάς. Θα ελέγχει ακόμη και κάθε λίγους μήνες για να βεβαιωθείτε ότι το όνομά σας δεν έχει προστεθεί ξανά σε αυτούς τους ιστότοπους.

Σημείωση: Εάν αφαιρέσετε τον εαυτό σας από αυτούς τους ιστότοπους, θα απομακρυνθείτε κυρίως από τα αποτελέσματα αναζήτησης Google, καθιστώντας έτσι πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να σας βρουν. Το DeleteMe σας δίνει επίσης ένα σύνολο οδηγών DIY για το πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τον εαυτό σας από κάθε μεμονωμένο data broker αν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία μόνοι σας.

3. Αφαιρέστε τις πληροφορίες σας απευθείας από ιστότοπους

Πρώτα, επικοινωνήστε με την εταιρεία τηλεφωνίας ή τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε καταχωρημένοι στο διαδίκτυο και να τους καταργήσετε αν είστε ήδη.

Εάν θέλετε να καταργήσετε μια παλιά δημοσίευση σε ένα φόρουμ ή ένα παλιό ιστολόγιο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον webmaster των ιστότοπων αυτών ξεχωριστά. Μπορείτε να δείτε την ενότητα “Σχετικά με εμάς” ή “Επαφές” του ιστότοπου για να βρείτε το σωστό άτομο που θα επικοινωνήσετε ή να επισκεφθείτε το www.whois.com και να αναζητήσετε το domain που θέλετε να επικοινωνήσετε. Εκεί θα πρέπει να βρείτε πληροφορίες για το ποιος ακριβώς θα είναι αυτός που θα επικοινωνήσετε.

Δυστυχώς, οι ιδιωτικοί φορείς εκμετάλλευσης ιστότοπων δεν υποχρεούνται να καταργήσουν τις αναρτήσεις σας. Έτσι, όταν έρχεστε σε επαφή με αυτούς τους ιστότοπους, πρέπει να είστε ευγενικοί και να δηλώσετε ξεκάθαρα γιατί θέλετε να καταργηθεί το post. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και θα το αφαιρέσουν.

4. Καταργήστε τις προσωπικές πληροφορίες από ιστότοπους

Εάν κάποιος σας έχει δημοσιεύσει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού και ο webmaster του ιστότοπου στον οποίο δημοσιεύτηκε, δεν το καταργεί, μπορείτε να στείλετε ένα νόμιμο αίτημα στην Google για να το καταργήσετε.

Η διαδικασία απομάκρυνσης μπορεί να διαρκέσει λίγο και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα είναι επιτυχής, αλλά είναι η καλύτερη προσφυγή σας εάν βρεθείτε σε μια τόσο ευάλωτη κατάσταση.

5. Καταργήστε τα παλαιά αποτελέσματα αναζήτησης

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια ιστοσελίδα με πληροφορίες σχετικά με εσάς που θέλετε να απαλλαγείτε. Όπως και η σελίδα προσωπικού του πρώην εργοδότη σας. Μήνες μετά την αλλαγή της εργασίας σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε για να ενημερώσετε τη σελίδα. Το κάνουν, αλλά όταν ψάξετε το όνομά σας, η σελίδα εξακολουθεί να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης ,παρόλο που το όνομά σας δεν βρίσκεται πουθενά όταν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο. Αυτό σημαίνει ότι η παλιά έκδοση της σελίδας αποθηκεύεται στους servers της Google.

Εδώ έρχεται το εργαλείο αυτό. Υποβάλετε τη διεύθυνση URL στην Google με την ελπίδα ότι θα ενημερώσει τους server της διαγράφοντας το αποθηκευμένο αποτέλεσμα αναζήτησης, έτσι ώστε να μην είστε πλέον συνδεδεμένοι με τη σελίδα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Google θα καταργήσει τις προσωρινά αποθηκευμένες πληροφορίες, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να εξαφανίσετε την παρουσία σας από το διαδίκτυο.

6. Και τέλος, το τελευταίο βήμα που θα θελήσετε να κάνετε είναι να καταργήσετε τους λογαριασμούς email σας

Ανάλογα με τον τύπο λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε, το ποσό των βημάτων που θα πάρει θα διαφέρει.

Θα πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και στη συνέχεια να βρείτε τη δυνατότητα διαγραφής ή τερματισμού του λογαριασμού. Μερικοί λογαριασμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, οπότε αν θέλετε να τις επανενεργοποιήσετε, μπορείτε.

Μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των προηγούμενων βημάτων, οπότε βεβαιωθείτε ότι αυτή είναι η τελευταία σας.

Ολοκληρώνοντας

Θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί όταν περνάτε από αυτή τη διαδικασία και μην περιμένετε να το ολοκληρώσετε σε μια μέρα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποδεχτείτε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν θα μπορείτε να διαγράψετε μόνιμα από το διαδίκτυο.

Please follow and like us:
0

About the author

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Add Comment

Click here to post a comment

Σας βοήθησε το άρθρο ; Κάντε το Share στα Social Media και βοηθήστε μας