How to Internet Tutorials

Ποιοι είναι οι λόγοι που κόβεται το Wi-Fi internet – Οδηγός και Λύσεις

Πολλές φορές φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πίσω από τις συνδέσεις Wi-Fi που τυχαία πέφτουν ή εξασθενούν. Ωστόσο, υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετά κοινά σενάρια όπου μια ισχυρή σύνδεση Wi-Fi μπορεί να γίνει απρόσιτη.

Οι προβληματικές συνδέσεις στο διαδίκτυο είναι πολύ πιο συχνές από ό, τι νομίζετε και ευτυχώς υπάρχουν λύσεις. Ωστόσο, πριν καθορίσετε τι πρέπει να κάνετε σχετικά με μια σύνδεση στο διαδίκτυο που συνεχίζει να πέφτει, πρέπει να καταλάβετε τι μπορεί να την προκαλεί, επειδή δεν θα λειτουργήσουν όλες οι λύσεις για όλους.

Για παράδειγμα, εάν η συσκευή Wi-Fi σας είναι πολύ μακριά, πρέπει να μετακινηθείτε πιο κοντά για να έχετε μια ισχυρότερη σύνδεση. Ωστόσο, αν βρίσκεστε ακριβώς δίπλα σε αυτήν και εξακολουθείτε να μην έχετε μια σταθερή σύνδεση, μπορείτε να δείτε τι κάνετε στο διαδίκτυο. Η υπερβολική κίνηση μπορεί να επιβραδύνει τα πάντα.

Ανεπαρκής εμβέλεια και ισχύς δικτύου Wi-Fi

Το ασύρματο σημείο πρόσβασης σας δεν φτάνει. Όταν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο στα εξωτερικά άκρα του ορίου εύρους, θα παρατηρήσετε ότι η σύνδεση Wi-Fi ξεκινά και σταματά, πιθανώς ξανά και ξανά.

Φυσικά, καθώς μετακινείτε ακόμα πιο μακριά το router ή το μόντεμ που παραδίδει το Wi-Fi, η σύνδεσή σας θα σταματήσει μόνιμα.

Μπορεί να υποφέρετε από αδύναμη πρόσβαση στο Wi-Fi εάν το router σας είναι θαμμένος σε μια ντουλάπα, κολλημένος στη γωνία του υπογείου σας, τρία δωμάτια μακριά, ή είναι απλώς παλαιός ή σχεδόν σπασμένος.

Λύση

Η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η προσέγγιση του router ή η προσέγγιση του πιο κοντά σε εσάς. Καθώς μειώνετε την απόσταση μεταξύ του router και της συσκευής σας, ενισχύετε τις πιθανότητες μιας καλής σύνδεσης.

Εάν βρίσκεστε σε ασύρματη συσκευή όπως τηλέφωνο ή tablet, είναι εύκολο να μετακινηθείτε όπου η δύναμη Wi-Fi είναι η ισχυρότερη. Από την άλλη πλευρά, η μετεγκατάσταση του υπολογιστή σας ή άλλων εργαλείων δεν είναι πάντα πρακτική λύση.

Μια άλλη επιλογή για τη βελτίωση της ισχύος Wi-Fi είναι να εξετάσετε την αναβάθμιση της κεραίας στο σημείο πρόσβασης ή στον υπολογιστή σας, αν είναι δυνατόν. Ομοίως, τα top spot και τα πρόσθετα επέκτασης είναι άλλες κοινές λύσεις στα θέματα της εμβέλειας Wi-Fi – αλλά δεν χρειάζεστε και τα δύο.

Ραδιοφωνικές παρεμβολές Wi-Fi

Τα ραδιοφωνικά σήματα από διάφορα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα γύρω από το σπίτι σας ή κοντά στη συσκευή σας και το router μπορούν να παρεμβαίνουν στα σήματα δικτύου Wi-Fi.

Για παράδειγμα, τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές Bluetooth, τα ανοίγματα πόρτας γκαράζ και οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούν να βγάλουν το καθένα μια σύνδεση δικτύου Wi-Fi όταν είναι ενεργοποιημένη.

Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι η συσκευή σας σταματά να παίρνει Wi-Fi όταν βρίσκεστε ακριβώς δίπλα στο φούρνο μικροκυμάτων, πιθανότατα αυτό είναι το πρόβλημά σας. Ή ίσως μόλις αγοράσατε πρόσφατα μια νέα ασύρματη συσκευή και τώρα το Internet σας πέφτει περιστασιακά. Είναι καλύτερο να εξετάσουμε τι είναι αυτή η νέα συσκευή και πώς λειτουργεί, καθώς ο τρόπος που μεταδίδει ασύρματα σήματα μπορεί να είναι αυτό που παρεμβαίνει σε άλλες συσκευές στο σπίτι.

Λύση

Παρόμοια με το ζήτημα της σειράς Wi-Fi παραπάνω, μπορείτε να μετακινήσετε τον εξοπλισμό δικτύου ή (σε οικιακά δίκτυα) να αλλάξετε κάποιες ρυθμίσεις ραδιοκυμάτων Wi-Fi για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.

Μια άλλη λύση, η οποία θα μπορούσε να είναι ευκολότερη, είναι να απενεργοποιήσετε τις άλλες συσκευές που ενδέχεται να παρεμβαίνουν στο Wi-Fi. Αν βρίσκεστε στην κουζίνα όταν πέφτει το Wi-Fi, απομακρύνετε το φούρνο μικροκυμάτων ή αποφύγετε τη χρήση του, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε επίσης το τηλέφωνό σας, το φορητό σας υπολογιστή ή άλλη συσκευή.

Το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο

Το υλικό και το σπίτι σας μπορεί να ρυθμιστούν τέλεια για να δέχονται σήματα Wi-Fi και να αποφεύγουν παρεμβολές, αλλά εάν υπάρχουν πάρα πολλές συσκευές που χρησιμοποιούν το δίκτυο, το διαθέσιμο εύρος ζώνης για κάθε συσκευή είναι περιορισμένο.

Όταν κάθε συσκευή δεν διαθέτει αρκετό εύρος ζώνης, τα βίντεο σταματούν να παίζουν, οι ιστότοποι δεν ανοίγουν και η συσκευή μπορεί να αποσυνδεθεί και να συνδεθεί ξανά από το δίκτυο ξανά και ξανά, καθώς προσπαθεί να κρατήσει αρκετό εύρος ζώνης για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Wi-Fi.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ταχύτητα του Internet σας για να δείτε αν παίρνετε τις ταχύτητες που σας υποσχεθήκαν. Αν η δοκιμή εμφανίζει σημαντικά χαμηλότερη ταχύτητα από ό, τι πληρώνετε για τον ISP σας, υπάρχει ένα πρόβλημα με το μόντεμ ή το router σας ή χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα πάρα πολλές συσκευές στο δίκτυό σας.

Λύση

Πάρτε μερικές από τις συσκευές μακριά από το δίκτυο. Εάν η τηλεόρασή σας προβάλλει ροές ταινιών, απενεργοποιήστε την. Εάν κάποιος παίζει παιχνίδια στο δίκτυό σας, δώστε τους ένα διάλειμμα. Εάν μερικοί άνθρωποι κάνουν περιήγηση στο Facebook στα τηλέφωνά τους, ζητήστε τους να απενεργοποιήσουν τη σύνδεση Wi-Fi για να απελευθερώσουν κάποιο από αυτό το εύρος ζώνης ….

Εάν κάποιος κατεβάζει αρχεία σε έναν υπολογιστή, δείτε εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει έλεγχο εύρους ζώνης, ώστε να χρησιμοποιηθεί λιγότερο εύρος ζώνης για τη συγκεκριμένη συσκευή και περισσότερα θα είναι διαθέσιμα για τη συσκευή Wi-Fi.

Εάν κάνετε τα παραπάνω και το δίκτυό σας είναι ακόμα πιο αργό από ό, τι νομίζετε ότι θα έπρεπε, και το Wi-Fi δεν είναι σταθερό, κάντε επανεκκίνηση του router και δείτε πώς λειτουργεί. Μερικές φορές, η μνήμη του router  γεμίζει και χρειάζεται ένα restart για να λειτουργήσει σωστά.

Εάν το router χρειάζεται συχνά επανεκκίνηση ή βρεθείτε να αποσυνδέετε το μόντεμ σας κάθε λίγες μέρες, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε ένα νέο μόντεμ από τον ISP σας (αν το παρέχει) ή να αγοράσετε ένα νέο router.

Χρησιμοποιείτε λανθασμένο δίκτυο Wi-Fi

Εάν δύο γειτονικές τοποθεσίες εκτελούν ασύρματα δίκτυα Wi-Fi με το ίδιο όνομα (SSID), οι συσκευές σας ενδέχεται να συνδεθούν σε λάθος δίκτυο χωρίς να το γνωρίζετε.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης μιας στιγμιαίας απώλειας και επανασύνδεσης του Wi-Fi καθώς αφήνετε ένα δίκτυο και συμμετέχετε σε άλλο. Επιπλέον, σε αυτό το σενάριο, οι ασύρματες συσκευές σας θα χάσουν τη σύνδεση όποτε το γειτονικό δίκτυο είναι απενεργοποιημένο, ακόμα και αν η προτιμώμενη συσκευή παραμένει λειτουργική.

Όχι μόνο αυτό, αλλά εάν το άλλο δίκτυο υποφέρει από ζητήματα εύρους ζώνης όπως περιγράφεται παραπάνω, τότε η συσκευή σας μπορεί να βιώσει αυτά τα συμπτώματα, ακόμη και αν το Wi-Fi τους παραμείνει ενεργό. Οι πιθανότητες είναι, εάν η άλλη τοποθεσία έχει ανοιχτό δίκτυο, άλλοι χρήστες τη χρησιμοποιούν επίσης, έτσι ώστε τα εύρος ζώνης να είναι πιθανά.

Λύση

Λάβετε κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι οι υπολογιστές και οι άλλες συσκευές σας συνδέονται στο σωστό δίκτυο. Μπορεί επίσης να ρυθμίσετε το τηλέφωνό σας, το φορητό σας υπολογιστή, το tablet σας κ.ο.κ. για να σταματήσετε αυτόματα την αυτόματη σύνδεση, για να αποφύγετε τη λήψη ασύρματου Wi-Fi.

Θα ήταν επίσης καλό και ευγενικό από εσάς να πείτε στο γείτονά σας ότι πρέπει να δημιουργήσει έναν κωδικό πρόσβασης Wi-Fi (ή ένα αποκλειστικό, αλλά προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης), επειδή οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να κλέψουν το Wi-Fi και προκαλώντας προβλήματα και για αυτούς.

Ξεπερασμένοι drivers ή Firmware

Κάθε υπολογιστής συνδεδεμένος σε δίκτυο Wi-Fi χρησιμοποιεί ένα μικρό κομμάτι λογισμικού που ονομάζεται πρόγραμμα οδήγησης συσκευής. Τα Network routers περιέχουν σχετική τεχνολογία που ονομάζεται firmware.

Αυτά τα κομμάτια του λογισμικού μπορεί να καταστραφούν ή να ξεπεραστούν με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν πτώση δικτύου και άλλα ασύρματα προβλήματα.

Λύση

Αναβαθμίστε το firmware του router στη νεότερη έκδοση. Αυτό δεν είναι ένα κοινό καθήκον αλλά θα μπορούσε να είναι αυτό που συμβαίνει που προκαλεί τα συγκεκριμένα προβλήματα σύνδεσης με το Wi-Fi.

Επίσης, σκεφτείτε να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης δικτύου της συσκευής σας, αν αυτό υποστηρίζεται στη συγκεκριμένη συσκευή σας. Για παράδειγμα, αν ο υπολογιστής σας των Windows εξακολουθεί να αποσυνδέετε από το Wi-Fi, ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης δικτύου.

Εγκατεστημένα μη συμβατά πακέτα λογισμικού

Αυτός είναι ο λιγότερο πιθανός λόγος για προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο, αλλά το Wi-Fi θα μπορούσε να αποτύχει σε έναν υπολογιστή που έχει μη συμβατό λογισμικό εγκατεστημένο. Αυτό περιλαμβάνει διορθώσεις, υπηρεσίες και άλλο λογισμικό που τροποποιεί τις δυνατότητες δικτύωσης του λειτουργικού συστήματος.

Αυτό είναι πιθανότατα το πρόβλημά σας, εάν παρατηρήσετε την πτώση του Wi-Fi αμέσως μετά από μια ενημέρωση ή άλλη εγκατάσταση λογισμικού. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε το ζήτημα του προγράμματος οδήγησης που αναφέρεται παραπάνω, επειδή αυτή είναι μια πολύ πιο πιθανή κατάσταση, εάν το λογισμικό δυσλειτουργεί το Wi-Fi.

Λύση

Καταγράψτε κάθε φορά που εγκαθιστάτε ή αναβαθμίζετε λογισμικό στον υπολογιστή σας και προετοιμαστείτε για την απεγκατάσταση οποιουδήποτε μη συμβατού λογισμικού ή για την επανεγκατάσταση ενός κατεστραμμένου προγράμματος.

Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα παραπάνω και είστε βέβαιοι ότι η πτώση στο διαδίκτυο δεν ανήκει στο υλικό ή στον ISP σας αλλά με το λογισμικό, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα, αλλά θεωρήστε ότι αυτό είναι μόνο ως επιλογή τελευταίας επιλογής. Εάν βρίσκεστε σε iPhone ή Android, μπορείτε επίσης να επαναφέρετε αυτό το λογισμικό στις προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Καλώδια και συνδέσεις

Τσεκάρετε τα καλώδια ethernet καθώς υπάρχει κίνδυνος να φταίει κάτι από αυτά. Το καλώδιο του τηλεφώνου αν είναι πολύ μεγάλο σε μήκος και διανύει απόσταση μέχρι να φτάσει στο Modem, είναι ένας πιθανός λόγος.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Οποιαδήποτε απορία αφήστε το σχόλιο σας.

Please follow and like us:
0

About the author

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Add Comment

Click here to post a comment

Σας βοήθησε το άρθρο ; Κάντε το Share στα Social Media και βοηθήστε μας